Vineri, 14 Mai 2021 16:23

OSTEOPOROZA - probleme de diagnostic, care pot fi rezolvate

OSTEOPOROZA - probleme de diagnostic, care pot fi rezolvate

 în Centrul Medical ,,EXCELLENCE”.

Actualitatea problemei :

            Osteoporoza este o boală invalidantă, cu efect devastator asupra mobilităţii, incidenței, calităţii vieţii, invalidizării și mortalităţii.

Complicaţiile osteoporozei prezintă costuri sociale şi de sănătate enorme.

Terapiile antirezorbtive administrate corect şi pe termen lung s-au dovedit eficiente în reducerea riscului de fractură. Cu toate acestea, tratamentul este grevat de o aderenţă scăzută în rândul pacienţilor, cu reducerea evidentă a beneficiului terapeutic.

Osteoporoza afectează toate aspectele vieţii, putând influenţa negativ chiar şi cele mai simple activităţi cotidiene. Aşa cum se cunoaşte, principalele tipuri de fracturi osteoporotice sunt localizate la nivelul vertebrelor, colului femural şi radiusului distal.

 Consecinţele clinice ale fracturilor vertebrale sunt: reducerea înălţimii, accentuarea progresivă a cifozei toracice (modificarea care duce la reducerea volumului cutiei toracice, disfuncţie ventilatoare restrictivă sau poate îngreuna activităţi simple precum clinostatismul, activităţile de autoîngrijire, etc.), durerea cronică, complicaţiile neurologice cum ar fi mielopatie compresivă sindromul” caudei equine „ cauzat de stenozarea canalului medular, sindroamele radiculare. La acestea se poate adăuga şi impactul pe care aspectul estetic neplăcut îl are asupra stării psihice a pacientului, care adăugat neajunsurilor generate de durerea cronică, poate accentua starea de depresie şi poate influenţa negativ integrarea socială a acestuia. Prezenţa fracturile vertebrale este asociată cu un risc crescut de apariţie al unor fracturi vertebrale în perioada imediat următoare, ca şi cu un risc crescut al fracturilor nevertebrale. S-a constatat astfel că, prezenţa unei fracturi vertebrale creşte de 2.5 ori riscul de a face alte fracturi vertebrale în anul următor. Mai mult, s-a constatat că la femeile cu fracturi vertebrale prevalente şi riscul de apariţie al fracturilor de şold este de 2 ori mai mare. De asemenea, s-a dovedit că atât fracturile vertebrale cât şi cele de şold sunt asociate cu un risc crescut de mortalitatea la ambele sexe. Mortalitatea după fractura de şold în primul an este de 12-24% la femei şi 30% la bărbaţi. În plus, 50% din pacienţi rămân cu un grad însemnat de invaliditate şi necesită asistenţă permanentă.

Osteoporoza este etichetată ca o suferinţă care afectează remodelarea osoasă prin existenţa unui dezechilibru între formarea şi resorbţia osoasă. Expresia clinică a osteoporozei este strâns legată de apariţia fracturilor, între osteoporoză şi fracturi există o relaţie asemănătoare celei dintre dislipidemie şi infarctul miocardic. Deşi densitatea minerală osoasă este cel mai important factor de risc al fracturilor osteoporotice, şi alţi factori cum ar fi deteriorarea calităţii osului, dependentă de statusul matricei osoase,de existenţa microfisurilor osoase, de alterarea procesului de remodelare osoasă şi de afectarea mineralizării osoase sau deteriorarea microarhitecturii osoase cu subţierea şi perforarea trabeculelor osoase şi pierderea continuității lor sunt factori importanţi în acest proces.

Identificare factorilor de risc ai osteoporozei şi indicaţiile pentru osteodensitometrie.

 • vârsta;
 • fracturi anterioare;
  • menopauza precoce ( sub 45 de ani);
  • indicele de masă corporală scăzut (sub 18kg/m2);
  • aport scăzut de calciu;
  • poliartrită reumatoidă;
  • hipertiroidism;
  • fumatul, consumul excesiv de cafea şi alcool;
  • sedentarismul sau anumite afecţiuni asociate (endocrine, metabolice, digestive, genetice etc).

  Manifestări clinice a osteoporozei

  • fracturile de fragilitate (apar la nivelul coloanei vertebrale, şoldului sau antebraţului);
  • deformare (cifoză, scolioză, scăderea în înălţime);
  • dezabilități;
  • depresie şi pierderea independenţei.

  În prezenţa acestor simptome şi a factorilor de risc menţionaţi, este recomandată examinarea DEXA, la intervale regulate, după vârsta de 45 de ani, atât la femei cât şi la bărbaţi.

        În funcţie de rezultatele testelor, medicul specialist poate face diverse recomandări: prescrierea unei medicaţii , sublinierea importanţei efectuării de exerciţii fizice regulate şi asigurarea unei cantităţi adecvate de calciu şi vitamina D.

Densitometria osoasă (DMO)

Osteoporoza e definită ca „boală a scheletului caracterizată de masă osoasă scăzută şi deteriorarea microarhitecturii ţesutului osos cu o creştere consecutivă a fragilităţii osoase şi a susceptibilitălâţii la fractură”.

Standardul de aur pentru evaluarea DMO este absorbţiometria duală cu raze X (DEXA), o tehnică ce măsoară conţinutul mineral al scheletului, de obicei, la nivelul coloanei vertebrale şi al şoldului, precum şi ca instrument de monitorizare răspunsului la tratament.

Cu cât densitatea osoasă e mai scăzută, cu atât riscul de fractură este mai ridicat.   

Examinarea DEXA permite determinarea precisă a densităţii minerale osoase şi diagnosticarea osteoporozei. Este o metodă modernă de investigaţie, neinvazivă, nedureroasă, rapidă şi cu minimă iradiere. Cu ajutorul examinării DEXA (Dual Energy X Ray Absorptiometry) se poate determina cu exactitate densitatea minerală osoasă la nivelul coloanei vertebrale, şoldului sau antebraţului .

De asemenea, examinarea osteodensitimetrică permite evaluarea compoziţiei corpului prin achiziţia întregului corp (TOTAL BODY), cuantificându-se densitatea minerală osoasă, ţesutul adipos şi ţesutul slab. Aceste informaţii sunt foarte utile în caz de anorexie, afecţiuni cu pierdere de masă musculară, tulburări hormonale, dar şi măsurarea densităţii masei osoase, după implantarea protezelor de şold.

Clinica Medicala „EXCELLENCE” – este prima si unica ce dispune de utilaj modern (DEXA Holodgic Discovery) şi specialişti cu certificate internaționale, care pot nu numai interpreta rezultatele obținute, dar şi a da recomandări în privința modificării factorilor de risc şi a determina necesitatea aplicării tratamentului osteoporozei.

Doamna doctor, Ala MOȘNEAGA, medic reumatolog, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, Vă va ajuta în problemele de sănătate, care pot fi soluționate.

Citit 132 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 00:20