+373 (22) 288 622+373 68 311 330

USG Musculoschetala

Ultrasonografia musculoscheletală

Imagistica prin ultrasonografie (USG) modernă susține examenul clinic în stabilirea diagnosticului, îmbunătățește aceste informații prin explicarea aspectelor morfologice și etimologice ale patologiei muschuloscheletare. USG poate fi ușor folosită pentru detectarea leziunilor tendinoase, musculare, ligamentare, meniscale, nervilor periferici cauzate de traume, tumori, inflamații si o varietate de stări nonneoplazice.

Binecunoscute avantaje ale metodei cum ar fi posibilitatea unei examinări dinamice, evaluarea segmentelor lungi de mușchi, tendoane, ligamente, nervi într-un timp scurt, disponibilitatea la patul bolnavului, noninvazivitatea și costul mic, fac USG instrumentul de imagistică ideal.

USG muschuloscheletar are avantaje imagisticii radiologice. Nu produce iradiere, este destul de informativă, este ușor aplicabilă. În unele cazuri USG permite depistarea schimbărilor morfologice precoce în țesuturi și confirmarea diagnosticului pînă la apariția primelor semne radiologice.

Centrul Medical ”EXCELLENCE” este unica instituție medicală care prestează serviciul de puncții intraarticulare ecoghidate cu scop de diagnostic și tratament.[br]

 

Pregătire pentru ecografia șoldului a nou-născutului și sugarului după metoda Graf

Displazia articulațiilor șoldului este una dintre cele mai frecvent întâlnite patologii ale aparatului locomotor la bebeluși. Succesul corecției în asemenea cazuri depinde de diagnosticarea precoce. Ecografia articulațiilor șoldului este metoda de elecție pentru depistarea displaziei chiar de la primele zile ale vieții copilului. Această investigație este foarte informativă, inofensivă (comparativ cu radiografia), poate fi efectuată de repetate ori – în dependență de necesitate și se recomandă în calitate de test-screening (la toți nou-născuți). Efectuarea acesteia se consideră obligatorie în cazuri dacă există:
  • asimetria plicelor cutanate la fese;
  • limitarea mișcărilor coapselor;
  • sunete crepitante la articulațiile șoldului;
  • diferență în lungimea piciorușelor;
  • hipertonus piciorușelor;
  • sarcina multiplă (gemeni);
  • imaturitatea la naștere;
  • afecțiuni neurogene.

Ecografia articulațiilor șoldului se efectuează la vârsta de 2-4 săptămâni, ulterior la 6 și 12 săptămâni, spre deosebire de radiografie, care devine informativă începând cu 3 luni, ceea ce condiționează pierderea timpului prețios pentru începutul tratamentului.

Cum pregătim bebelușul pentru investigația ecografică? 

Ecografia articulațiilor șoldului la nou-născuți practic nu necesită pregătire specială. Vă recomandăm doar să atrageți atenția la unele momente, ce vor permite diagnosticarea rapidă și confortabilă pentru bebelușul Dumneavoastră.
  • Alăptați copilul cu o oră până la investigație: copilul flămând va fi neliniștit, ceea ce se va reflecta asupra calității diagnosticării;
  • Alegeți îmbrăcăminte, ținând cont de necesitatea accesului rapid la zona investigată (șolduri);
  • Amânați investigația, dacă copilul este răcit sau excitat.
Image