+373 (22) 288 622+373 68 311 330

Noutăți

Osteodensitometria este o investigație medicală imagistică, neinvazivă și nedureroasă, ce foloseste razele X pentru a măsura densitatea minerală a oaselor (conținutul de calciu). Ajută la evaluarea rezistenței osoase și la determinarea riscului de fracturi. Este considerată a fi cea mai eficientă metodă de diagnostic pentru osteoporoză.

Osteodensitometria mai este cunoscută si sub numele de analiza DEXA (Dual Energy X-ray Absortiometry).  Se masoară densitatea minerală osoasă, iar ulterior scanării, rezultatul obținut se compară cu valoarea normală, adică valoarea medie a unui adult tânăr si sănatos. Rezultă astfel scorul T, care este cel mai relevant indicator al prezentei osteoporozei si al riscului de fractura. Scorul T se interpretează astfel:

  • valoarea normală a scorului T este mai mare sau egala cu -1;
  • valorile intre -1 și -2,5 indica o reducere moderată a densitătii osoase, numită osteopenie;
  • valori mai mici de -2,5 indica prezenta osteoporozei [1];

Este important să se realizeze osteodensitometria potrivit recomandărilor, pentru a evalua daca oasele pacientului sunt slăbite si dacă prezintă risc crescut de fractură din cauza osteoporozei. Rezultatele obtinute ajuta medicul să ofere un tratament adecvat pentru osteoporoza, dar si să-i monitorizeze periodic eficiența - dacă densitatea osoasă s-a imbunătatit, s-a inrautațit sau a ramas la fel.

De reținut: Diagnosticul precoce al osteoporozei este foarte important, deoarece există metode de stopare a pierderii masei oasoase și, in consecinta, de diminuare a complicațiilor bolii.

Image