Glanda tiroidă la polurile căreia sunt atașate 4 glande paratiroide se află anterior la baza gîtului. Afecțiunile glandei tiroide sunt cele mai răspăndite și sunt dominate de gușile nodulare, tiroidita autoimună, tumori benigne, însă nu prezintă raritate nici cancerul tiroidian. Diagnosticarea acestora in mare măsură se datoreaza Ecografiei, care este unica metodă de rutină prin care se evaluează dimensiunile, structura, vascularizația organelor, se identifică leziunile tumorale cu caracterele lor mai mult sau mai puțin specifice. Dacă prin metoda palpatorie nodulii tiroidieni sunt depistați pînă la 5-7%, păi prin metoda ecografică incidența lor în dependență de vîrstă ajunge la 50-70%, cu esențială predominare la femei.
Orice nodul tiroidian cu mărimea mai sus de 8 mm necesită examinare citologica prin puncție cu ac fin ghidată ecografic în scop de a preciza structura, benignitatea sau caracterul malign al nodulului. Rezultatul citologic poate fi influențat de structura mixtă a nodulilor /mult coloid, hemoragie, calcifieri, fibrozări și altele, însă, cu toate acestea, puncția cu examenul citologic este cea mai sigura metodă în precizarea diagnosticului, orientarea către tratamentul chirurgical sau conservator. Iar în caz de chist tiroidian, prin puncția aspirativă poate fi golit, astfel, poate fi evitat tratamentul chirurgical.
O altă metodă imagistică aplicată în diagnosticarea nodulilor este Elastografia. Ea ne informează despre elasticitatea sau rigiditatea crescută a nodulilor-suspecție pentru malignitate. Elastografia este binevenită și în cazuri de noduli mai mici, și/sau localizați incomod pentru puncție.
Concomitent cu investigațiile susnumite este nevoie de examenul de laborator al hormonilor tiroidieni, Ac Tg, Ac Po, TSH, Calcitonina, Tireoglobulina, HPT (hormonul Paratiroidian)- în caz de afectare a glandelor paratiroidiene, examinări biochimice.